103 Passief Woningen

Architectenbureau(s): 

Opdrachtgever: 

  • Woningstichting Goede Stede

Bouwer: 

Realisatie: 

2010

Almere had in 2010 de primeur met de oplevering van de eerste 103 woningen in de sociale huursector die seriematig volgens het passiefhuis principe waren ontwikkeld.

Een ‘passiefhuis’ is zeer goed geïsoleerd, waardoor de energievraag minimaal is. Het geheim is een perfecte isolatie in combinatie met een hoge kierdichtheid van de schil van het huis. Een warmtewisselaar warmt de verse lucht die van buiten komt op. Het kleine beetje energie dat nog nodig is om het huis behaaglijk warm te houden levert een ventilatie- en verwarmingssysteem in combinatie met duurzame energiebronnen, zoals zonne-energie. Hierdoor blijft de energierekening zeer laag. Woningen volgens het passiefhuis principe gebouwd, zijn onder meer uitgerust met zonwerend glas aan de zonkant en zomernachtventilatieluiken. Het beeld van de woningen in de wijk wordt bepaald door de lengte van de rijen en de opstaande zonnepanelen op de daken. Dichterbij valt de detaillering op. Er is een patroon van witte steentjes in de bakstenen façaden, de voordeuren zijn rood en de ramen op de eerste verdieping hebben brede witte kozijnen.

A 'passive house' minimizes energy consumption with high-grade insulation, anti-sun glazing, a well-sealed shell and a heat exchanger. The 103 rental-sector passive houses in this project were a first for the Netherlands. Their small residual heating and ventilation needs can be met from sustainable sources such as the prominent solar panels at roof level. Other distinctive features of this project include the red and white pattern of the brickwork and the red front doors.

Bijzonderheden:
Duurzaam
Nog geen stemmen
Willem Barentszroute
Olivier Bruyneelstraat
1363 LN Almere