Bouwblok + voorzieningencentrum De Vizier

Architectenbureau(s): 

Project Architect(en): 

Opdrachtgever: 

  • De Alliantie Flevoland

Bouwer: 

Realisatie: 

2010

Wonen en werken in hoge dichtheden in een eigentijds jasje, geïnspireerd op 19de eeuwde stadscentra. Scholen en senioren appartementen, naast eengezingswoningen en medische voorzieningen. Wonen op een hof in de tegenwoordige tijd.

De inspiratiebron voor de gebiedsontwikkeling in het Europakwartier waren de 19de eeuwse singelgebieden van historische stadscentra; stedelijk wonen in hoge dichtheid, aangevuld met allerlei voorzieningen en werkgelegenheid. De basisvertaling resulteerde in een gesloten bouwblok met een semi-openbare, groene hof. De rand van het bouwblok wordt gevormd door 36 eengezinswoningen omlijst door een stralen kader van drie lagen hoog waarbinnen zich woningen bevinden van twee of drie woonlagen. De zuidrand van het bouwblok wordt gevormd door een vijflaags appartementenge bouw met 35 appartementen en in de plint een kinderdagverblijf en een apotheek. De eengezinswoningen en het appartementencomplex zijn bekleed met een paarsgemêleerde baksteen. Het bouwblok wordt aangevuld met een zorgcentrum dat als een pakhuis aan de zuidkant is gesitueerd. Dit pakhuis met een zinken gevel en oranje accenten vormt een belangrijk herkenningspunt binnen het Europakwartier. Het gebouw heeft een bijzondere lensvormige plattegrond met afgeronde hoeken. De iets terugliggende glazen plint biedt plaats aan onder andere twee huisartspraktijken, een praktijk voor fysiotherapie, een zorghotel en een restaurant. Een centraal gelegen overdekt 'zorgmarktplein’ verbindt de gebouwen met elkaar. Het vormt een levendig centrum voor de buurt van waaruit verschillende zorginstellingen bereikbaar zijn.

The canal-structured city centres of 19th century Holland yielded inspiration for a modern residential court. The block was built largely in brick but has zinc and steel accents here and there. Various amenities were integrated into the whole block, and the care centre resembles a canalside warehouse. It is not only a landmark but a meeting place.

Nog geen stemmen
Beneluxlaan, Zwitserlandpad, Duitslandstraat, Europalaan
1363 BG Almere