Carlton

Architectenbureau(s): 

Project Architect(en): 

Opdrachtgever: 

  • Eurocommerce

Bouwer: 

Realisatie: 

2010

Deze toren valt enorm op in het stadssilhouet door de verticale geleding en de aluminium lamellen die felrood van kleur zijn.

Een jonge stad als Almere vraagt om een mooie skyline. Daarin wordt voorzien door hoge torens op te trekken aan de noordzijde van de spoordijk. Door deze op te vatten als coulissen voor de bebouwing in het stadshart worden twee dingen bereikt: architecten hebben een vorm-uitgangspunt voor hun werk en het stadshart krijgt een logisch aandoende begrenzing. De Carltontoren zorgt met zijn imposante hoogte en omvang voor een bijzonder contrast met de omgeving. Hij is 120 m hoog en telt 32 verdiepingen. De hoge piek op het dak is van veraf te zien en geeft mensen overal in de stad een oriëntatiepunt. Carlton vertoont op afstand een interessant, veranderlijk beeld door de decoratieve bekleding van de glasgevel met rode aluminium lamellen in verspringende verticale patronen. Als de zon schijnt is het rood erg intens, maar bij grijzer weer neemt de heftigheid af. Het gebouw is opgetrokken uit glas, metaal en natuursteen. Het volume bestaat uit drie bouwdelen: een hoge schijf met aan weerszijden een iets lager deel. Het middelste van de drie volumes wordt aan de basis ondersteund door slanke zuilen, waardoor een doorgang ontstaat tussen het wijde stationsgebied aan de voorzijde en het daar achter liggende Mandela-park. Onder het park liggen 505 parkeerplaatsen. Op de begane grond kunnen te zijner tijd winkels of een restaurant gevestigd worden.

The Carlton Tower is an imposing new addition to the Almere skyline, with 32 floors and a height of 132 metres, and provides an orientation landmark for people all over the city. The facade consists of glazing combined with red-anodized aluminium slats, giving an appearance which changes according to daylight conditions. The tallest middle volume is supported by slender columns, providing a passage between the station forecourt and a park at the rear with underground car parking.

Nog geen stemmen
l'Hermitage
1314 CA Almere