Centraal wonen in de Wierden

Project Architect(en): 

Opdrachtgever: 

  • Bewonersvereniging Centraal Wonen ‘De Wierden’

Bouwer: 

Realisatie: 

1984

Dicht bij het centrum van Almere Haven, volop in het groen, ligt een ‘centraal wonen’ project van vriendelijke huisjes met gemeenschappelijke ruimten.

Een bijzondere vorm van wonen in een groep bestaande uit twintig privéwoningen met gemeenschappelijke voorzieningen aan een ‘boulevard’ zodat iedereen makkelijk aanspreekbaar is. Bovendien is het complex geplaatst in een mooie groene kamer waar iedere bewoner van kan genieten, maar ook verantwoordelijk voor is. Dit vat summier de idealen samen van ‘centraal wonen in de Wierden’, waar twee- tot vijfkamerwonin- gen gehuurd kunnen worden. Alle gemeenschappelijke keukens
en recreatievoorzieningen bevinden zich op de begane grond, aan de verbindende straat, waardoor onderling contact in de groep bevorderd wordt.
De woon- en slaapkamers, via buitentrap of balkon toegankelijk, liggen op de eerste verdieping, een noodzakelijk niveauverschil dat de privacy garandeert. Gezamenlijkheid met voldoende mogelijkheden voor zowel individualiteit als zelfstandigheid.

In the structural design of the greenery-rich housing development, a difference of height distinguishes the public realm from domestic privacy. The ground-floor kitchens of the houses face onto the footpath, while the living rooms and
bedrooms are on the first floor.

Nog geen stemmen
Hoekwierde
1353 DA Almere