Clearing

Architectenbureau(s): 

Project Architect(en): 

Opdrachtgever: 

  • Particulier

Bouwer: 

Realisatie: 

2013

Het ontwerp voor Clearing is geïnspireerd op een open plek in het bos. Midden in de woning ligt een binnentuin, een ‘open plek’, tussen de wanden van een ringvormig bouwwerkje. Ook de buitenvorm verwijst naar een open plek. Een dergelijke wat onregelmatige, organische vorm kan zo tussen de bomen opduiken.

Het ontwerp is het resultaat van een spel van slechts twee lijnen, die van de buitengevel en die van de binnengevel die de tuin omsluit. Verbredingen in de ring ontstaan daar waar meer functionele ruimte vereist wordt, zoals bij het leefgedeelte. Beide wanden zijn volledig lichtdoorlatend, al zijn ze niet overal transparant. De binnenruimte loopt in één beweging door en gunt de gebruiker voortdurend een ander indruk van het geheel. In aansluiting op het thema van de prijsvraag Eenvoud, bestaat Clearing simpelweg uit enkele elementen: één type gevel, één houten plaat als vloer en een dak uit één geheel, omsluiten één ruimte. Ook constructief is de uitvoering super eenvoudig met buitenwanden van polycarbonaat. De houten delen en het dak werden geprefabriceerd aangeleverd. Ondanks deze eenvoud creëert Clearing in visueel opzicht complexiteit en heterogeniteit: een onvoorspelbare ruimte, een gevel die wisselt van transparant naar ondoorzichtig, een veelheid aan relaties tussen binnen en buiten – open plek en bos – en tenslotte een plattegrond die kan worden opgevat als een multifunctioneel platvorm waarop het veelzijdige hedendaagse wonen in al zijn dynamiek kan plaatsvinden. De totale woonoppervlakte is 130 m2.

The irregular ring-shaped plan of this house has two bordering lines, those of the exterior wall and of the inner garden. The 130 m2 interior space between them is continuous. The inner and outer walls consist of translucent and transparent polycarbonate glass, creating an unpredictable, visually complex spatial impression despite the structural simplicity as required by the Eenvoud competition. The wooden floor and the roof were both delivered as prefabricated units.

Nog geen stemmen
De Eenvoud
1319 EL Almere