Corrosia

Project Architect(en): 

Opdrachtgever: 

  • Rijksdienst IJsselmeerpolders

Bouwer: 

Realisatie: 

1979

Dit met cortenstaal beklede gebouw werd aanvankelijk opgevat als een kleine stad. Het zou een scala aan functies bevatten en vrij toegankelijk zijn. Het moest de sociale kern van het stadsdeel worden. Ondanks de vele verbouwingen is de oorspronkelijke opzet als open stedelijk weefsel nog altijd voelbaar.

Blom van Assendelft was een typische adept van de architectuur van zijn tijd waarin kleinschaligheid, informaliteit, veiligheid en creativiteit voorop stonden. Hij schiep een gebouw als een
grote speelplaats, dat de bloeitijd van de sociale stad zou inluiden. Een open structuur, met in elkaar overlopende gebruiksruimten. Via een binnenstraat zou Corrosia toegang geven tot een er achter te bouwen stadhuis. Dat is er nooit
gekomen en de achteruitgang die op een brug had moeten uitkomen, is dichtgemaakt. Daarmee is de doorgaande structuur onherkenbaar geworden.
De indeling met in elkaar overlopende gebruiksruimten en splitlevel verdiepingen is echter grotendeels gehandhaafd. De stoeptegels en de onbeklede betonsteen in het interieur, waarmee buiten en binnen met elkaar werden verbonden,
zijn ook hier en daar nog te zien. Corrosia is een gebouw dat symbool staat voor gelijkwaardigheid, openheid en gemeenschappelijkheid.
In dec 2012 geeft woningcorporatie De Alliantie architect Rik Lagerwaard de opdracht tot herontwikkeling van het gebouw Corrosia. De corporatie, die er lange tijd kantoor hield, wil ruimte geven aan de oorspronkelijke functie van het gebouw als Cultuurhuis en vertrekt naar Almere Stad. De plint wordt strakker en opener, waardoor het gebouw opnieuw de oorspronkelijk bedoelde open uitstraling krijgt.

This building clad in Corten steel was conceived as a little city. It was intended to house a wide range of functions, to be openly accessible and to become the district’s premium rendez-vous.
Despite many alterations, the original character of the building as a permeable urban fabric is still tangible.

Gemiddeld: 5 (1 stem)
Markt 5
1354 AM Almere