De Nieuwe Bibliotheek

Architectenbureau(s): 

Project Architect(en): 

Opdrachtgever: 

  • gemeente Almere, MAB Development, Blauwhoed Eurowoningen

Bouwer: 

Realisatie: 

2009

In de uitwerking van de gevels en het interieur is het gebouw benaderd als een monoliet. De dichte geveldelen bestaan uit betonnen elementen met een horizontaal reliëf. De volglazen pui van de publieke route is iets naar buiten geplaatst, terwijl de ramen van de kantoren en de woningen juist terugliggen in het gevelvlak.

Met een beeldende vormentaal, een intelligente ruimtelijke organisatie, een rijke detaillering, en origineel en innovatief materiaalgebruik, onderscheidt Meyer en Van Schooten zich al jaren in de wereld van de architectuur. Deze kwaliteiten zijn ook hier herkenbaar. Aangepast aan het stedenbouwkundige stramien, volgt het driehoekige bouwvolume de oplopende curve van het gebogen maaiveld. De unieke zwarte betonelementen met daarin glinsterende basalt deeltjes waarmee de gesloten gevel is bekleed geven het gebouw de voorname uitstraling die past bij een tempel voor cultuur. Horizontale strookramen
zorgen voor veel lichtinval en bieden van binnen uitzicht op de omgeving. In het interieur maken royale vides het gebouw gastvrij en overzichtelijk. Op alle plekken hebben de bezoekers via de glazen puien contact met de buitenwereld.
Tegelijkertijd houden ze door de overzichtelijke interne organisatie voeling met alle interne afdelingen. Een majestueuze hal nodigt uit om binnen te treden. De kantoren van het personeel bevinden zich op de 1e en de 3e verdieping. Het
auditorium en het mediacafé liggen in de kop van het gebouw.
Roltrappen en makkelijk oploopbare trappen ontsluiten de boekenvoorraad, die aantrekkelijk geëtaleerd wordt op grote plateaus volgens een concept overgenomen uit de warenhuisbranche.
Het ontbreken van groen in de onmiddellijke nabijheid wordt gecompenseerd door een verstilde binnentuin. Op de vierde verdieping worden gesloten studiecabines afgewisseld met
ruime tafels, voorzien van aansluitpunten voor de eigen laptop en een game ruimte. Het café op de tweede etage ligt op het knooppunt van verbindende zichtlijnen en biedt een spectaculair
uitzicht. Het is architectuur die zich bewijst in de praktische toepassing voor zowel bezoeker als personeel.

Responding to the urban design of the location, the triangular building rises along with the curved platform. The majestic central hall proceeds to roof height. From here, all the upper floors are visible. Horizontal strips of glazing accentuate the rising slope of the facade. Non-fiction books and periodicals are displayed on large platforms like those used in department stores.

Nominatie(s): 

  • Architectuur prijs Almere 2012

Prijzen: 

  • Architectuur Prijs Almere 2010
Bijzonderheden:
PrijsArchitectuurplaquette
Nog geen stemmen
Stadhuisplein
1315 XC Almere