De Spiegel

Architectenbureau(s): 

Opdrachtgever: 

  • Ymere

Bouwer: 

Realisatie: 

2010

Veertig riante vrije sector huurappartementen, waaronder 4 maisonnettes, met uitzicht over het Gooimeer, zijn verdeeld over de zeven etages van dit prominente blok.

Het complex bestaat uit drie eenheden die gescheiden zijn door transparante trappenhuizen. In het silhouet valt de beëindiging van de derde eenheid op. Deze heeft de vorm van een glazen huis met een zadeldak. Een huis dat lijkt door te lopen in de glazen plint in de kopgevel, die terugspringt achter twee stalen kolommen. Kolommen die op hun beurt het uitkragende middendeel van vier verdiepingen steunen. Ook het middelste volume van het complex heeft een zadeldak terwijl het achterste deel plat is. Het gebouw wekt daardoor de indruk naar achter toe op te lopen. Belangrijkste gevelmateriaal is de rode baksteen, die wordt aangevuld met een groene beplating. Het aandeel baksteen versus groene beplating loopt naar achter toe op. Wat ontstaat is een zeer plastisch gebouw dat effectief speelt met de visuele effecten van kleur en vorm.

De Spiegel consists of three units separated by transparent staircases. The third unit is topped by a glass penthouse with a ridge roof which is visually continuous with the ground floor glazing. The exterior is in red brick with green panels which increase in density towards the rear, giving a highly plastic effect.

Nog geen stemmen
Houtstraat 1-79
1353 BA Almere