De Toonladder

Architectenbureau(s): 

Project Architect(en): 

Opdrachtgever: 

  • De Alliantie Flevoland, Zorggroep Almere

Bouwer: 

Realisatie: 

1993

Dit complex combineert 154 woningen voor zelfstandige ouderen, inclusief alle soorten van voorzieningen voor een completere ouderenverzorging. Daarnaast zijn nog enkele ruimten ingericht voor dagopvang. De gebouwen liggen in een arenavorm rondom een groene binnenruimte, met een boomgaard, eendenvijver en moestuin. De nabijheid van winkels en het gezondheidscentrum maken voor de bewoners een perfecte integratie in de wijk mogelijk.

Meer dan met haar functionaliteit onderscheidt De Toonladder
zich in de wijk door een palet van lichte opgewekte kleuren, met
vooral veel blauw en geel. Aan de westkant waar het verpleeggedeelte huist, maakt het gebouw een krachtige curve. In de randbebouwing die daarop aansluit, liggen de zorgappartementen aan vriendelijke galerijen. Alle maten in de interieurs zijn afgestemd op rolstoelgebruik. Een octagonaal
gebouwtje in het midden van het complex bevat een ontmoetingscentrum en een wasserette. Het oostelijke deel van het complex bevat een reeks lage villa’s waarin dagopvang mogelijk is. Deze onderscheiden zich alleen van de rest van de wijk door de zorgvuldige en frisse architectuur.

This was the Netherlands’ first scheme to provide care housing
for all stages of need. The centre combines a nursing home with
gallery flats and houses for day care. The architecture is colourful, light and friendly. The siting of different volumes helps maximize contact with the district.

Nog geen stemmen
Kathleen Ferrierstraat 51
1311 KH Almere