Goede Rede Kerk en Kerkgracht

Architectenbureau(s): 

Opdrachtgever: 

  • Samenwerkende Kerken

Bouwer: 

Realisatie: 

1979

Het bakstenen gebouw is multifunctioneel van opzet en heeft een losse toren met carillon. De zaal heeft de vorm van een halve circustent.

Het oecumenisch kerkcentrum de Goede Rede ligt aan de Kerkgracht, waarvan de bebouwing is ontworpen door Dick Apon naar voorbeeld van een Amsterdamse gracht. De panden in baksteen, met lijsten van beton die herinneren aan de natuursteenelementen die in grachtenpanden werden gebruikt, zijn bescheiden van formaat.
In het kader van de vriendschapsrelatie met de stad Dmitrov
in Rusland heeft de Russische kunstenares Nina Fedoushkina over de gevel een muurschildering gemaakt die een Bijbelverhaal uit Handelingen 27:8 verbeeldt.
In de plinten van de panden langs de gracht zijn winkels gevestigd met een artistieke signatuur. De schaal en de informaliteit geven uitdrukking aan het streven naar herbergzaamheid en saamhorigheid dat de architectuur van deze
tijd kenmerkt.

The brickwork building is multifunctional in conception and has a separate tower with a carillon. The nave has the shape of one half of a circus marquee. The houses along Kerkgracht (“Church
Canal”) were designed by Dick Apon, who drew inspiration from
the canals of Amsterdam.

Nog geen stemmen
Kerkgracht 60
1354 AM Almere