Huis PON

Architectenbureau(s): 

Project Architect(en): 

Opdrachtgever: 

  • Pon

Bouwer: 

Realisatie: 

2008

Dit langgerekte, zwevende, in het midden geknikte gebouw van twee verdiepingen hoog, lijkt aan de voorkant in een betonnen constructie te hangen. Aan de achterkant bestaat de gevel uit riante glasstroken met smalle balkons.

In 2000 werd gestart met de aanleg van een bedrijfscampus voor Pon Equipment en Power Systems. Huis Pon is het derde en laatste deel van het geplande geheel. Inspiratie heeft de architect geput uit het type landhuis, dat met een geprononceerde
middenpartij tussen zijvleugels aan zijn representatieve functie voldoet. Een tweede referentie vormde het vliegdekschip met zijn lange landingsbanen die schuin op de hoofdrichting liggen. Het bedrijf Pon is immers, net als zo’n schip, een solide machine, die haar product met kracht de wereld in slingert.
Een landhuis heeft een oprijlaan, een statige entree en vleugels voor de secundaire functies. In Huis Pon zijn die gegevens
vertaald naar een zwevende constructie met een rijzende toegangsbaan van asfalt naar het middendeel. Daar ligt de entree, exact op NAP niveau. Een indrukwekkende glazen ruimte, waarin het asfalt van de oprijlaan doorloopt. Een constructie van
betonnen V-vormige pylonen, omvat aan de voorkant de vleugels die vanuit dit middendeel ontspringen. Aan deze kant maakt het gebouw een gesloten indruk. Maar de zware dragers die hier zichtbaar zijn, houden een bouwwerk omhoog dat aan de achterkant transparant is en helemaal lijkt te zweven, boven een ondiep meer met modderige oevers van griend, grassen en riet. Aan deze kant liggen de vergaderruimtes, de werkplekken en de overleg- en loungeruimtes met een werkelijk rustgevend uitzicht. De aluminium vliesgevels hebben een zeer functionele zonwering van verticale schermen. De zorgvuldigheid waarmee aan de voorzijde platen pillargurie (Noorse leisteen) zijn aangebracht hoort bij het totaalconcept, dat zich op het karakter van de firma baseert. “De producten van Pon staan voor vakmanschap, schoonheid, perfecte afwerking (...)” Huis Pon maakt aan klanten zichtbaar dat ze je nooit in de steek zullen laten. Dit bouwwerk is een perfect voorbeeld van synergie tussen de architect en het bedrijf als opdrachtgever.
Aan de achterkant bestaat de opgetilde gevel uit riante glasstroken waar langs smalle balkons lopen. De bouwvorm verheft zich boven een grote vijver met riet en griendkragen. De toegangsweg van asfalt functioneert als showstrook voor de machines die de firma verhandelt. Een klassiek representatieve architectuur, die efficiëncy, soliditeit en betrouwbaarheid uitstraalt; een perfect voorbeeld van die specifieke synergie tussen de architect het bedrijf als opdrachtgever, die in goede architectuur resulteert. Het intrigerende kunstwerk op het dak is van Jeroen Henneman.

This elongated two-storey building with a sharp central bend appears to be suspended at the front by a structure of concrete V-shaped pylons. The facade cladding of basalt lava gives it an imposing presence. At the rear, the elevated facade consists of generous strips of glazing with narrow balconies under them. The volume rises over a large pool fringed by reed beds. The asphalt approach road serves as a viewing platform for the machinery traded by the company. It is classic representative architecture, which proclaims efficiency, solidity and reliability – a perfect example of the good architecture that can result from a specific synergy between the architect and the corporate client. The intriguing sculpture on the roof was made by Jeroen Henneman.

Nog geen stemmen
Rondebeltweg 31
1329 BN Almere