Ithaka

Architectenbureau(s): 

Project Architect(en): 

Opdrachtgever: 

  • Edwin Oostmeijer Projectontwikkeling, Van Bekkum Groep

Bouwer: 

Realisatie: 

2011

Wooncomplex Ithaka heeft de vorm van een hoefijzer. Daar binnen is een privé park aangelegd van een hectare groot. Het centrale hart van het park dat uitsluitend voor de bewoners bestemd is, vormt de biologische zwemvijver.

Plan Ithaka was één van de zeven winnaars van de ontwikkelcompetitie “Ik bouw mijn huis in Almere”. Bij het hoofdgebouw puilt de specie tussen de geel-wit getinte bakstenen naar buiten. Dit zijn zogenaamde “baarden”, waarop zich onvermijdelijk stadsvuil gaat verzamelen. Een goede methode om het gebouw snel oud te laten lijken. De bebouwing rondom het park loopt trapsgewijs af van hoog naar laag als een omarming van de fraaie binnenhof van het complex. De appartementen op de verdiepingen hebben diepe terrassen. Park en biologische zwemvijver zijn ontworpen door Ronald Rietveld.

Ithaka is a horseshoe-shaped housing development enclosing a large 1-hectare residents' park with an “ecological” swimming pool. The arms of the apartment block descend in steps alongside the park. Its pale yellow brickwork has protruding mortar, intended to give a rapid aging effect. The upper floor apartments have deep terraces.

Gemiddeld: 4 (1 stem)
Poseidonsingel
Thorstraat
1363 WM Almere