KlokHUIS / Kindercasla

Project Architect(en): 

Opdrachtgever: 

  • Stichting Kindercasla, gemeente Almere

Bouwer: 

Realisatie: 

2011

Naar aanleiding van het 25 jarig bestaan van het NPS programma Het KlokHUIS hebben kinderen ideeën aangeleverd voor het ontwerp van hun droomhuis. Het resultaat is een gebouwtje dat er uitziet als “een vrolijke taart”, geschikt als educatief centrum waarin bouwen en wonen centraal staan.

De NPS heeft samen met de gemeente Almere een prijsvraag uitgeschreven voor kijkers van het populaire kinderprogramma Het KlokHUIS. Dat heeft ruim 1200 zeer gevarieerde ideeën opgeleverd over wonen, die alle zijn ondergebracht in deze folly op poten boven een grote klokhuisvorm. De kinderen bleken zich erg bezig te houden met zaken als klimaat, milieu en duurzaamheid. Die onderwerpen zijn voor de gemeente ook van belang bij het ontwikkelen van het nieuwe stadsdeel Almere Poort. Bovendien is er in Almere Poort veel ruimte voor zelfbouw, particulier opdrachtgeverschap vanuit het beleid: “mensen maken de stad”. Het KlokHUIS krijgt een plek in het Cascadepark als educatief centrum voor kinderen op het gebied van bouwen, wonen en gezond leven. In de bouw is rekening gehouden met het zichtbaar maken van deze punten. In de programmering zal aandacht worden geschonken aan energiegebruik, zuinig omgaan met water, wat betekent het als je ouders zelf een huis bouwen, gezond leven voor jezelf, goed eten en drinken, anorexia, obesitas, pesten. Maar ook aan zaken zoals leren budgetteren. Vanuit het Kindercasla wordt samenwerking opgezet met scholen en een kinderkliniek. Het gebouw houdt het karakter van een folly, van oudsher ‘ter lering en de vermaak’ in parken geplaatst.

The 25th anniversary of the children’s television programme Het KlokHUIS was an occasion for children to submit designs for their own dream homes. The outcome was a small building resembling a cheerful fruit pie, suitable as an educational centre about building and housing.

Bijzonderheden:
Duurzaam
Gemiddeld: 4 (2 stemmen)
Dettifosspad 7
1363 BZ Almere