Natuurbelevingscentrum De Oostvaarders

Architectenbureau(s): 

Project Architect(en): 

Opdrachtgever: 

  • gemeente Almere, DMO/NME, Staatsbosbeheer

Bouwer: 

Realisatie: 

2008

Een schots en scheef gebouw, als een scheepswrak tegen de rand van de dijk. Een poort lokt het publiek om zich via een hoger gelegen panoramazaal te verliezen in een adembenemend uitzicht. Echt spannend wordt het gebouw door de toepassing van contrasterend fel geel en donker hout.

Aan de rand van een uniek natuurgebied ligt
Natuurbelevingscentrum De Oostvaarders. Het gebouw heeft twee gezichten. Een open en uitnodigend verticale entree lokt het publiek vanaf de parkeerplaats naar binnen, om het vanuit de
horizontale, gesloten kant te belonen met een adembenemend uitzicht. Hiervoor dient men bij binnenkomst het hoogteverschil te overbruggen, maar een fraaie trap nodigt daartoe uit. Het
zicht op de ‘savanne van het noorden’ is ieders beloning. De uitzichtkant heeft brede glasstroken, die de in kruisvorm gemonteerde houten gevel doorbreken. Ook in de daaronder gelegen ruimte verschaft de verdiepinghoge glaswand een adembenemend uitzicht.
Door de afwerking met contrasterende kleuren: fel geel en donker hout wordt het echt spannend. Het multifunctionele gebouw is gerealiseerd op het ontmoetingspunt van landschappen met een verschillend karakter: land, water, bos en rietvelden. Het gebouw ligt zowel op als aan de dijk die de rietlanden omringt.

A building that aims to welcome visitors through a large doorway and then let them enjoy the panoramic surroundings through wide, horizontal slits. The building is exciting because of its jumbled volumes and the contrast between bright yellow and dark woodwork. The height difference on the flank of a dyke makes the huge extent of the nature reserve obvious.

Nominatie(s): 

  • Architectuur Prijs Almere 2010
Nog geen stemmen
Oostvaardersbosplaats 1
1336 RZ Almere