Project Uniek

Architectenbureau(s): 

Opdrachtgever: 

  • Blok Kats van Veen architecten

Bouwer: 

Realisatie: 

2011

Bij de architectenkavels hebben architecten de rol van opdrachtgever aangenomen. Zij hebben woningen ontworpen en later verkocht. Het project "uniek" van Blok Kats van Veen architecten bestaat uit zeven woningen op zeven bij elkaar gelegen architectenkavels.

De architectenkavels konden niet worden aangekocht door particulieren, maar alleen door architecten. Een kans voor de beroepsgroep om hun kwaliteiten te etaleren, in het gebied waar hun nieuwe opdrachtgevers zitten. De architect heeft hier voor zichzelf dus ook de rol van opdrachtgever en oefent met het zich verplaatsen in de gebruiker. Vervolgens zijn de woningen door middel van een speciale regeling doorverkocht aan particulieren. De zeven woningen van project "Uniek" kenmerken zich door terughoudendheid en bescheidenheid in de uitstraling. Ze bestaan uit een eenvoudig basisvolume, met verschillende beëindigingen van de bovenverdieping. De meeste woningen hebben een groot dakterras, doordat de bovenste verdieping niet over het gehele oppervlak van de woning doorloopt. De gevelindeling en afwerking verschilt per woning, maar toch vormen de woningen een eenheid door het identieke basisvolume. Eén van de woningen van dit project is in opdracht van Blok Kats van Veen ontworpen door ELstudio.

Roles reversed: selected plots were sold to architects only, making them their own clients. Blok Kats van Veen designed seven houses based on the same simple volume but with different facade layouts and finish. The top floors do not cover the whole house area leaving room for a large roof terrace.

Nog geen stemmen
Helenusstraat 3
1363 VC Almere