Rooie Donders

Architectenbureau(s): 

Project Architect(en): 

Opdrachtgever: 

  • Boogaerdt en Schmidt B.V., Amvest

Bouwer: 

Realisatie: 

1998

De drie rode ‘dukdalven’ langs de Lage Vaart zijn geïnspireerd op de silo’s van de polder. Het zijn echte blikvangers. De voet van de torens wordt gevormd door woningen die als steunberen de oprijzende flats ondersteunen. Een loopbrug markeert de entree. In een strak ritme verspringt het silhouet na zeven verdiepingen naar een smaller profiel. De balkons zorgen voor luchtigheid.

Drie woongebouwen markeren de overgang van de laagbouwwijken van Almere naar de polder. Hun vorm refereert
aan industriële gebouwen en doet denken aan graansilo 's.
Geprofileerde staalplaten zijn ingekaderd in horizontale en
verticale lijnen van gezet staal. Ook de balkons zijn ingepakt in
rode, stalen roosters evenals de hekwerken, schoorstenen en
kozijnen. Alles is rood. Daarmee onttrekken de gebouwen zich
aan de 'traditionele' woningbouw en kunnen zij concurreren
met het omliggende landschap. Een loopbrug markeert de entree. In een strak ritme verspringt het silhouet na zeven verdiepingen naar een smaller profiel. In de brede voet, die het lijf van de oprijzende flats ondersteunt, zitten acht woningen die het genot van een tuin op het maaiveld hebben.
Dicht bij de Lage Vaart maken zij optimaal gebruik van het water. Het lijf van het gebouw bestaat uit drie appartementen per laag. Penthouses vormen de smalle top van de gebouwen. Het magnifieke uitzicht over de polder en de oriëntatie op de zon zijn
hun kwaliteit.

These red devils are ranged along the canalside, guarding, as it were, admission to the territory of Almere. With a wide foot, staggered silhouette and a skin of steel framing the apartments, they are a symbol of the new architecture of Almere New Town.

Gemiddeld: 5 (2 stemmen)
Pastelweg
1339 JA Almere