Stadhuis Almere

Architectenbureau(s): 

Project Architect(en): 

Opdrachtgever: 

  • Openbaar Lichaam Zuidelijke IJsselmeerpolders

Bouwer: 

Realisatie: 

1986
2005

Het stadhuis is het eerste representatieve gebouw in het Stadshart. De cirkelvormige raadszaal, de zetel van het stadsbestuur, ligt zichtbaar boven de ingangshal aan het Stadhuisplein. Vanuit deze kern ontspringen drie kantoorvleugels.

Twee vleugels van vijf verdiepingen staan haaks op elkaar en lopen parallel aan twee straten. Daartussen is diagonaal een derde vleugel geplaatst die tot tien verdiepingen hoog reikt en in 2005 gereed kwam. De glazen vleugel waarin het bestuur kantoor houdt, loopt daar met een zwierige boog, ook wel de banaan genoemd, omheen. De grote hal, waarop de drie hoofdvolumes
samenkomen, kan vanuit het achterliggende parkeerterrein ook als doorgangshal naar het Stadhuisplein gebruikt worden.
Een aantal theatrale elementen geven het gebouw allure. In de eerste plaats de majestueuze trappen die de twee buitenste vleugels binnenin tot in de nok doorsnijden. Ze zijn bekleed met koninklijk rood noppenzeil en hebben een indrukwekkende hoogte. Een langgerekt daklicht zorgt voor de belichting. Verder is in de sanitaire ruimten wit tegelwerk gebruikt dat versierd is met gouden cirkels en letters C. Op verborgen plekken, ook aan
de buitengevels, is glasmozaïek met een gouden luster aangebracht. De betonnen façaden zijn naar het klassieke model ingedeeld in drie stroken. Een sobere basis steunt een middeldeel bedekt met marmeren platen, waarop een kroonlijst is geplaatst, geleed door ronde uitsparingen.
Aan de binnenzijde van de twee buitenvleugels loopt een overdekte wandelstraat, uitgevoerd in staal en glas, van waaruit de bezoeker toegang heeft tot de publieke diensten.

The City Hall was the first prominent building in the city centre. The cylindrical council chamber, the seat of civic administration, is prominently visible above the entrance foyer on Stadhuisplein.
Three office wings spring from this core. Two five-storey wings are aligned at right angles to one another, paralleling the two internal roofed streets. A third wing, rising to ten storeys high,
is inserted diagonally between them. The glazed wing containing the council offices, nicknamed the banana, wraps around it in a stylish curve. The office wings have majestic red staircases which cut through all the floors. The facades have a classic tripartite segmentation. The sober basement supports a broad middle segment clad with marble panels. The cornice is articulated by round openings.

Gemiddeld: 3 (2 stemmen)
Stadhuisplein 1
1315 HR Almere