Urban Entertainment 51 Centre

Architectenbureau(s): 

Project Architect(en): 

Opdrachtgever: 

  • gemeente Almere, MAB Development, Blauwhoed Eurowoningen

Bouwer: 

Realisatie: 

2004

Het project bestaat uit een verzameling objecten die stilistisch bewust van elkaar verschillen. Een combinatie van botsende stijlen dat op deze centrale plek voor de nodige afwisseling zorgt.

Het 4 verdiepingen hoge hotel met 117 kamers staat op kolommen en is bekleed met hardhout. Horizontale raampartijen geleden de scheve gevels. De blobvormige entree is bekleed met koper. Van de ronde vorm lijkt een schijf afgesneden. Deze rechte zijde is geel gekleurd, waardoor de associatie met een aardappel in een bruine schil onvermijdelijk is.
Even verderop ligt een grote zinken blob, die gebouwd is als popzaal. Het doffe zink heeft een structuur van verticale banen, waardoor de stoere vorm allure krijgt. De uiterst dikke wanden zorgen voor een perfecte geluidsisolatie. Rondom de schaarse, diepliggende openingen wordt zichtbaar hoe dik de wand wel is.
De rechthoekige winkelruimte daarnaast heeft aan de straatkant een glazen pui met kleuren glas die harmoniëren met de kleuren van de merknamen die erop vermeld staan. De transparante overstek geeft herbergzaamheid op straatniveau.
Ernaast, aan het dieper gelegen Schipperplein, is een activiteitencentrum gevestigd. De gevel bestaat uit een roze
vlak dat als een schuif tegen een glazen gedeelte ligt. Hier waren een bowlingbaan en een bar gevestigd. De smalle ramen in het roze vlak, geleden de gevel op een strakke, grafische manier. De achterkant is bekleed met gepatineerd koper. In de glazen doos is gekozen voor een indeling met schuine sponningen. Een element dat zich voorzet in het hoger gelegen restaurant gedeelte, dat weer met bruin strokenmateriaal is afgekleed.
Een fietsenstalling met een zwevend dak en een rood ovalen
kantoorgebouwtje completeren het ensemble.

The project consists of an assemblage of individual volumes which differ boldly from one another in style: a hotel on stilts with a hardwood facade, a zinc-clad blob serving as a popular music
auditorium, a shopping centre with multicoloured panels set into steel frames, and a cheerful activity centre with one bright pink facade section. With this cluster, Alsop, an architect of bright colours and unusual shapes, delivers, at single blow a diversity of the kind that a modernist inner city would normally develop only over many decades.

Nog geen stemmen
Brouwerstraat/ Koetsierbaan
1315 Almere