Villa Apcar

Architectenbureau(s): 

Opdrachtgever: 

  • Prive

Bouwer: 

Realisatie: 

2010

De eigenaren van een kavel van 200m2 in de noorderplassen-West ontwierpen zelf een woning. Het huis bestaat uit drie dozen die qua maatverhouding gebaseerd zijn op de lengte en breedte verhouding van A1 papier: 8.41 x 5.95 m. Een rustgevende verhouding die dicht bij die van de Gulden Snede staat en overal in het interieur kan worden doorgetrokken.

Twee dozen zijn aan de voorkant van het huis opgestapeld. Eén doos ligt daar in de lengterichting achter. Markant is de afwerking met roestende damwandplaten van de zijgevel van het huis. De platen lijken een willekeurige lengte te hebben en vormen door hun nonchalance een aardig contrast met de grijze trespa bekleding van het hoofdvolume. De voorgevel is exact in tweeën gedeeld. De ene helft is van lichtdoorlatend, maar niet doorzichtig glas. De andere helft is met trespa afgedekt. Daar zit een deur die bijna onzichtbaar is.. De draaiende delen in de antraciet kleurige kozijnen aan de achterzijde zijn felrood. De binnenruimte is L-vormig. Alleen de badkamer en de wc zijn afgescheiden; voor de rest is de ruimte helemaal open. De familie Apcar heeft er ook voor gezorgd dat de beplanting qua kleur één geheel vormt. Alle bloemen zijn wit. De kavel is afgezet met stekelige struiken die zich met elkaar gaan vervlechten. Een woning, die een optimale balans tussen beheersing en nonchalance paart aan een duidelijke keuze voor het optimaliseren van het wooncomfort en de privacy van de bewoners.

The owner-designed villa on a 200 m2 plot consists of three box-like volumes proportioned to the ISO paper system. The random lengths of steel sheet piling contrast sharply with the anthracite-coloured Trespa cladding of the main volume. The front facade is in two halves, one of translucent glass and the other of grey Trespa with an almost invisible door. Moving parts of the window frames are bright red. The L-shaped interior is completely open except for the bathroom/WC.

Gemiddeld: 2 (1 stem)
Radar 2
1319 DM Almere