Villa Gietelink

Architectenbureau(s): 

Opdrachtgever: 

  • Prive

Bouwer: 

Realisatie: 

2012

Duurzaamheid staat voorop in het ontwerp van dit houten huis. Door materialen als hout, leem en de toepassing van een ventilerende wandconstructie, is inhoud gegeven aan deze filosofie. De aparte vorm van het dak geeft het huis extra intimiteit.

In dit ecologische huis staat duurzaamheid voorop, in zowel materiaal als gebruik. Daarom is dit huis volledig uit natuurlijke materialen opgetrokken. De houtskeletbouw wordt omhuld door een houten gevelopbouw, terwijl de binnenwanden met leemstuc zijn afgewerkt. De opdrachtgever wilde een gezond binnenklimaat en heeft daarom gekozen voor een damp-open wandconstructie. Hierdoor heeft het huis een natuurlijke ventilatie en is er geen filtersysteem nodig voor invoer van frisse lucht. Het kenmerkende gebogen dak met houten shingles loopt door tot aan de grond en sluit het woonhuis af aan de noordzijde. Het is alsof het dak beschermend een arm om het woongedeelte legt.

Sustainability is foremost in this timber-framed house. Its all-natural materials include wood and mud. The exterior walls are of wood and have an inner wall of mud plaster. The air gap between these layers provides natural ventilation and humidity control. The distinctively f lexured wood-shingled roof continues down to ground level on the north side, shielding the interior from the elements.

Nominatie(s): 

  • Architectuur bijdrage Gemeente Almere 2012
Bijzonderheden:
Duurzaam
Gemiddeld: 4.3 (4 stemmen)
Pomonastraat 4
1363 ZP Almere