Zwart-wit

Architectenbureau(s): 

Opdrachtgever: 

  • CEP Architecten

Bouwer: 

Realisatie: 

2012

Op een kavel van 175 m2 staat een vrijstaande woning van 8 bij 10 meter. Kenmerkend is de keuze om met zwart en wit bouwdelen te markeren. De zwarte delen vallen terug, terwijl de witte een vooruit springend effect hebben. Zo krijgt de woning visueel meer massa en ontstaat een interessant patroon.

De onderste twee verdiepingen van de woning zijn in twee gelijke stroken verdeeld, die afwisselend naar voren steken en inspringen. Dat geeft het volume een levendig aanzien. Door de inspringende delen donker te houden en de overige delen met fel wit stuc werk te bekleden, ontstaat een op-art patroon dat de aanwezigheid van het pand in de straat versterkt. De bovenste verdieping heeft aan de voorkant een groot terras. De opbouw is gedeeltelijk zwart en gedeeltelijk wit gehouden. Zo krijgt het blok een logische beëindiging die als een lijst over het geheel functioneert. Een praktische plattegrond completeert dit geslaagde ontwerp.

The alternation of projecting white sections with receding dark sections emphasizes the massing in a lively Op-Art pattern. The top floor with wide front terrace has a framing effect.

Gemiddeld: 4 (3 stemmen)
Priamusstraat 7
1363 VD Almere