Blok 3

Architectenbureau(s): 

Project Architect(en): 

Opdrachtgever: 

  • Buiten-Mere Properties B.V.

Bouwer: 

Realisatie: 

2010

Het centrum van Almere Buiten ondergaat de komende jaren een ingrijpende stedenbouwkundige vernieuwing. De term “Extra Vert” wordt als leitmotief gehanteerd. Almere Buiten moet groener worden, maar ook meer bijzondere en expressieve gebouwen krijgen. Het masterplan voorziet in stoere bouwblokken met een mix van wonen, commerciële activiteiten en voorzieningen voor maatschappelijke dienstverlening.

Dit complex bestaat uit 2 ongelijke volumes met appartementen. De plint met retail die de volumes optilt, is hoog en uitnodigend en aan elk van de vier kanten heel verschillend van indeling. In dit gedeelte van het gebouw is de retail gevestigd. Je komt er vanuit een openbare parkeergarage. De woningen zijn toegankelijk via apart geaccentueerde portieken in de plint. Tussen de twee hoge blokken ligt een uitgestrekte daktuin met opbollende beplante eilandjes. Ze drijven in een bestrating van klinkers die in een barcodepatroon zijn gelegd. De diepe galerijen en de raamindeling zorgen voor een horizontale beweging in de gevels, die weer wordt tegengesproken door de verticale strips van blauwe glaspanelen. Bijzonder is de bekleding van de kopgevels met een tegelpatroon van halve cirkels in reliëf.

The project consists of two apartment volumes (4 and 8 storeys respectively) raised on a tall, inviting plinth of shops. The plinth has four very different facade layouts in which the entrances to the dwellings are separately accented. It is accessed from a 500-place underground car park. Between the tall blocks is a large roof garden paved in a barcode like pattern which surrounds raised islands of plantation. The horizontality of the plinth contrasts with the vertical strips of blue glazing, and the end facades are tiled with a striking relief of semicircles.

Nog geen stemmen
New Yorkweg 121
1334 NB Almere