Huis Ripken

Architectenbureau(s): 

Project Architect(en): 

Opdrachtgever: 

  • Prive

Bouwer: 

Realisatie: 

2011

Deze rechthoekige woning direct gelegen aan de noorderplassen heeft een markant industrieel karakter. Het is een tamelijk gesloten huis, maar het panoramaraam op de tweede verdieping strekt zich uit over de hele breedte van de woonkamer en geeft de binnenruimte een ideale lichtinval.

Met dit huis won Lars Courage de Architectuurprijs Almere in 2012. Wat de vakjury en het publiek zo aansprak was zowel de pure eenvoud van de constructie als het geweldige effect van het panoramaraam dat de woonkamer letterlijk optilt tot “a room with a view”. Het is een innovatief, stoer en strak huis, dat ingenieus in elkaar zit en met een relatief bescheiden budget gerealiseerd kan worden. Dit dankzij de toepassing van staalconstructies ontleend aan de utiliteitsbouw. Die constructies worden buiten noch binnen verbloemd of afgedekt. Trekstangen en stalen wanden blijven zichtbaar. In het interieur zijn alleen de noodzakelijke wanden en deuren geplaatst, waardoor een optimale ruimtewerking ontstaat. Het licht valt via daklichten en smalle gevelopeningen ver het huis in.

With this house, winner of Almere’s 2012 Architecture Prize Lars Courage stood out for its low-cost, steel construction using industrial system components, and for the full-width panorama window of the living room. All structural components are visible and unadorned. The interior has a minimum of dividing walls and doors.

Prijzen: 

  • Architectuur prijs Almere 2012
Bijzonderheden:
PrijsDuurzaam
Gemiddeld: 4.5 (2 stemmen)
Stopperknoop 2
1319 GK Almere