Het Museumbos kan worden beschouwd als een groeiend landschapskunstwerk bestaande uit diverse landschapsparken gelegen tussen Almere Overgooi en het industrieterrein Stichtsekant. In dit bos onderbreken zeven cirkels de typische rechte lijnen van het jonge polderbos. De zeven cirkels met zeven kunstzinnige inrichtingen, hebben elk een heel verschillend karakter. Door het bos stroomt de Gooimeerbeek, gevoed met kwelwater uit het Gooimeer.
De 7 cirkels zijn mogelijk gemaakt door: Gemeente Almere, Prins Bernhard Cultuurfonds Flevoland, Staatsbosbeheer Regio Oost, De Alliantie Flevoland, Grondbank Nederland B.V., VSB Fonds, Rabobank Almere, P.W. Janssen’s Friesche Stichting, Boogaart Almere B.V., Buiting Advies B.V., Mondriaan Fonds, Brienissen Bomen B.V.
Onderdelen zijn:
In Eenzaamheid Ontwerper: Birthe Leemeijer
Oplevering: 12 mei 2012
Een steeds smaller pad leidt naar een bakstenen muur met een kleine toegangsdeur. Het is de toegang een reservaat voor eenzaamheid. Het perceel is rondom voorzien van een strook ondoordringbare beplanting.
Berg Ontwerper: Van Paridon x De Groot, landschapsarchitecten
Start aanleg: december 2008
Oplevering: verwacht in 2014 Berg is een heuvel van 35 meter hoog. Een spiraalvormig wandelpad zal naar de top leiden en geeft een uitzicht over de boomtoppen, de stad en het landschap. Bovenop komt een monument voor de peetvaders van Almere, in het bijzonder voor Dirk Frieling, directeur van het Projektburo dat verantwoordelijk was voor het ontwerp van de stad.
Vlierbomenbloesembessenbos Ontwerper: Bastiaan Vlierboom
Start aanleg: 2003
Het Vlierbomenbloesembessenbos bestaat uit een boomgaard met verschillende grote vlierbomen en een plantage van vlierstruiken. De bloesem en de bessen kan men vrij oogsten om bijvoorbeeld limonade, wijn of jam van te maken.
Tempo Ontwerper: Boto van der Meulen
Start aanleg: 2003
In Tempo wordt gedurende 100 jaar ieder jaar een lindeboom geplant. Onder de nieuw geplante boom wordt een fles met boodschap begraven. Na deze periode van 100 jaar wordt de oudste boom omgehakt en de f les geopend. Een nieuwe cyclus kan beginnen. De ontwerper wil de tergend langzame groei van het bos tegenover de snelle groei van de stad stellen.
Labyrint Ontwerper: Titia Frieling en Els Scholtes
Start aanleg: 2007
Labyrint is een voetpad over een dijk beplant met 368 haagbeuken in de vorm van het oudste labyrint dat in Europa is gevonden, daterend uit circa 550 v.Chr. Naast de paden liggen ondiepe slootjes. Wie naar het binnenste van het labyrint loopt en weer terug, legt bijna een kilometer af op één hectare land.
Bos der Verandering Ontwerper: Ronald Buiting
Start aanleg: 2005
In de loop van 25 jaar verdwijnen de bestaande groene tinten om plaats te maken voor rood gekleurd gewas. Het resultaat zal een vlammend rode hectare zijn in het groene bos.
Zalm in Blik Ontwerper: landschapsarchitect Ruud van den Bosch
Start aanleg: 2004
Omdat het overgrote deel van de natuur in Nederland wordt beheerd door mensen toont het kunstwerk Zalm in Blik het ontwerpend vermogen van de natuur zelf. Op de vier hoekpunten van één hectare van het Museumbos zijn dikke eikenhouten palen geplaatst die 5 meter boven de grond uitsteken. Binnen deze afgebakende ruimte mag niemand komen of onderhoud plegen. Zalm in Blik mag dus 100 jaar lang niet betreden worden om de natuurlijke processen hun gang te laten gaan.
Cirkelpad Ontwerper: next Architects, Amsterdam
Start aanleg: nog niet bekend
Wandelaars op een houten constructie die in een cirkel loopt, wordt een nieuw perspectief op het bos geboden. Aan één kant gaat de beplanting de diepte in tot drie meter onder het maaiveld, aan de andere kant loopt deze drie meter op met behulp van bamboe.