Psyche / Project X

Architectenbureau(s): 

Project Architect(en): 

Opdrachtgever: 

  • Prive

Bouwer: 

Realisatie: 

1992
2004

Psyche is een markant gebouwtje, eclectisch qua materiaalgebruik en met een vederlichte dakconstructie die qua vorm geassocieerd kan worden met de vleugels van de koningsdochter Psyche. in 2004 is op het buurkavel een robuuste doos van antracietkleurige beton en grijze cementvezelplaat gebouwd. Dit geheel vormt nu de woning en het bureau van architect René van Zuuk.

Psyche valt aan de voorzijde op door het strakke, horizontale lijnenspel in verschillende materialen. Op de begane grond, waar de keuken, slaapkamers en badkamer ondergebracht waren, doorsnijdt een smalle glasstrook de mahoniehouten bekleding. Een brede strook aluminium profielplaat markeert de verdieping. Je komt binnen in een twee verdieping hoge hal die de helft van de plattegrond beslaat. Boven was de huiskamer.. Het pand wordt bekroond met een prachtige vleugelvormige dakconstructie, die aan de buitenzijde wordt gesteund door geknikte kolomspanten. Binnen blijven de staalkolommen zichtbaar waaraan de hele constructie is opgehangen. In 2004 vestigde Van Zuuk hier zijn architectenbureau en bouwde zijn nieuwe woonhuis ernaast. Project X is ontworpen als combinatie van woonhuis en atelier. Het gebouw staat op de rand van de kavel. Van Zuuk creëerde hij een buitengewoon helder en harmonieus gebouw, dat het karakter heeft van een minimalistische sculptuur. In de cementvezelplaten van de grote doos is een patroon van bladeren gefreesd. Een strooisel van raampjes zorgt voor uitzicht en licht. Binnen is elke centimeter ruimte benut. Vooral de wijze waarop de trap is ingebouwd is ingenieus. Aan de kant van de tuin lopen de ramen tot op de grond waardoor de relatie binnen/buiten optimaal is.

Psyche (design 1992) is a striking small building due to its clean horizontal lines and varied materials, including mahogany, glass and aluminium. Its winglike roof is supported externally by bent column trusses. Project X, a combined house and artist's studio at the edge of the site, has the character of a minimalist sculpture. It consists of a box, clad in stone etched with a bamboo pattern, resting on a semi-submerged L-shaped base.

Nog geen stemmen
De Fantasie 9
1324 HZ Almere