Topsportcentrum

Architectenbureau(s): 

Opdrachtgever: 

  • gemeente Almere

Bouwer: 

Realisatie: 

2007

Eenzaam en alleen staat het zwarte volume als een rots in het verder nog onbebouwde gebied van Almere Poort. Het is de vrucht van de eerste gedachten over thematisering van de wijk. Aanvankelijk wilde men het gezicht van het gebied laten bepalen door het thema sport en ontspanning. Later liet men dit idee los, maar toen stond de Topsporthal al in de zandvlakte, als een solitaire icoon.

Het ontwerp getuigt in schaal en uitstraling van die eerste stoutmoedige inzet. Het bouwvolume heeft een plattegrond van 100 x 70 meter en meet op het hoogste punt 15 meter. De vorm, die de functie moest volgen, liet niet veel articulatie toe in het silhouet. Dat manco is opgevangen door een gevelbekleding met keramische tegels van 11 x 11 centimeter. Opwindende sportfoto’s werden op de zwarte gevelwanden geprojecteerd en vervolgens vertaald in grijze, witte en blauwe tegels, als pixels op een beeldscherm. Ze tonen fragmenten van sporters, volop in beweging, als momentopnamen uit een spannende reportage. Het is een eigentijdse verbeelding van de functie van het bouwwerk, die naar alle kanten spreekt. Er zijn twee hallen, één voor topsport, en één voor amateurs, met een corridor voor facilitaire ruimten ertussen. Sporters van beiderlei achtergrond ontmoeten elkaar bij toeval in de kleedruimten. Het centraal gelegen café is volkomen logisch geplaatst binnen het concept.

The volume has a floor plan measuring 100 x 70 metres, and is 15 metres high at its tallest point. The robust form, an outcome of the briefed requirement for two separate halls, left little room for articulation of the silhouette. This shortcoming is compensated by the facade cladding, with black ceramic tiles which were amenable for use as “screen pixels”. Photographic images of exciting sporting moments were “projected” onto the black background by means of grey, blue and white tiles. The monolith consequently proclaims the function it represents in all directions – a building that expresses energy through decoration.

Gemiddeld: 5 (1 stem)
Pierre de Courbertinlaan 7
Almere