Villa Haumann Commandeur

Architectenbureau(s): 

Opdrachtgever: 

  • Prive

Bouwer: 

Realisatie: 

2010

Geïnspireerd door een sterk verlangen naar Suriname, verrees op een kleine kavel een dubbele veranda-woning in wit, geel en zwart.

In de oostelijke rand van het Homeruskwartier was een parelsnoer van architectenvilla’s gepland. Het behoud van een grote buitenruimte op deze kleine kavel was de uitdaging bij dit ontwerp. Het resultaat is een woning met een dubbele veranda, die refereert aan de veranda’s in Paramaribo. Door de terugliggende basis van zwarte metselsteen, is de tuin bijna verdubbeld. De woonverdieping op de eerste laag heeft een groot, vrijhangend balkon dat door toepassing van een stalen constructie kon worden verwezenlijkt. Aan de straatkant verschaft een rondgebogen panoramaraam uitzicht op het park en gracht. In de kleurstelling, zacht en hard geel, gecombineerd met zwart, wordt aanknoping gezocht met zonnig Suriname. De ramen van de vier slaapkamers en de badkamer op de tweede laag zijn afgeschermd met een doorlopende lamellenstrook, die de overige verticale houten bekleding doorsnijdt en voor privacy zorgt. De afgeronde hoeken zorgen voor een zacht profiel.

Ample open space surrounding the house, required for musing on distant Surinam, became possible on this small plot due to a steel frame supporting a freely suspended, cantilevered balcony which creates a verandah beneath it. The sunny colour scheme also bears connections to the owner’s mother country. A slatted band and a panoramic window provide privacy while offering prospects of the green surroundings.

Gemiddeld: 4.2 (5 stemmen)
Helenusstraat 14
1363 VC Almere