Villa Hermans

Architectenbureau(s): 

Project Architect(en): 

Opdrachtgever: 

  • Prive

Bouwer: 

Realisatie: 

2011

Een zwarte doos op een witte sokkel, waarin aan de voorkant twee glazen deuren zijn aangebracht. Op de begane grond aan de achterzijde zorgt een glazen pui die om de hoeken loopt voor een optimale verbinding met buiten. De zwarte doos heeft een daklicht. Via stalen roosters en trappen dringt het licht tot op de begane grond door in de woning.

Het huis wordt gedragen door een wit gespoten stalen skelet, dat binnen overal in het zicht blijft en per segment wordt ingevuld met sandwich panelen. Zo benadert deze woning de sfeer van een loft. De zwarte doos is aan de voorzijde van polycarbonaat. Een half-transparant materiaal, dat het licht filtert. ‘s Avonds, wanneer binnen de lampen aangaan, licht de gevel op en vormt de plek een baken van huiselijkheid in de straat. Binnen zijn geen kamers met traditionele functies. Het interieur bestaat uit in elkaar overlopende ruimten, die naar believen gebruikt kunnen worden om te slapen, te werken, te douchen, te koken, of als kledingkast. De bewoners leven met het natuurlijke licht en gebruiken het verloop daarvan voor hun dagpatroon. Hier geen gordijnen, omdat het buiten al donker is en binnen de lampen aangaan, of om zonlicht te temperen. Het ontwerp is perfect afgestemd op de natuurlijke omstandigheden en biedt de bewoners bescherming en privacy, terwijl door de open plint een gastvrije uitstraling naar de buurt domineert.
Nominatie(s): genomineerd voor de Architectuurprijs Almere 2012. Toegekend in 2012: Day Light Award.

A black box rests on a white plinth with two welcoming glass doors and wrap-around windows at the rear. Inside, the white-painted steel frame is exposed creating a loft-like interior. Sandwich panels divide a continuous space with flexible functions instead of conventional rooms. The front of the black box is translucent polycarbonate, which filters sunlight. Seen from outside at night, the lit interior is beacon of domesticity without loss of privacy.
Nominated for Architecuurprijs Almere 2012; won Day Light Award 2012.

Nominatie(s): 

  • Architectuur prijs Almere 2012

Prijzen: 

  • Daylight Award 2012
Bijzonderheden:
Prijs
Gemiddeld: 2 (2 stemmen)
Helenusstraat 6
1363 Almere