Warmteoverdrachtstation (WOS)

Project Architect(en): 

Opdrachtgever: 

  • Nuon Bussines Development & Projects

Bouwer: 

Realisatie: 

2012

Dit mysterieuze fel rode gebouw vlakbij de IJmeerdijk, doet denken aan een groot rood beest. Het is het grootste Warmte Overdracht Station van Nederland.

Voorjaar 2012 trad dit Warmte Overdracht Station – afgekort WOS – van Nuon in werking. Een leiding van ruim acht kilometer werd door het IJmeer aangelegd om vanuit de centrale in Diemen het station te bereiken. In de zes warmtewisselaars wordt het zeer hete water uit de transportleiding overgebracht op het stadswarmtenet. Stadswarmte is comfortabel en milieuvriendelijk. De installaties levert aan 11.000 woningen en bedrijven. Nuon en de gemeente Almere spraken af dat het gebouw een bijzondere uitstraling zou krijgen en namen een architect in de arm. Het bouwwerk dat ontstond is een eyecatcher en roept vragen op over wat zich binnen deze vreemde vorm afspeelt. Op de rode bijna lichtgevende plaatdelen, zijn at random zwarte spatten aangebracht, die op afstand onzichtbaar zijn. Toch dempen ze de rode kleur. Door de glazen gevel aan de noordkant heb je zicht op de installaties. Met dit systeem wordt in de toekomst in Almere Poort 90 % CO2-reductie bereikt.

The Netherlands' biggest heat exchanger station transfers energy, piped from a power station 8 km away, to a district heating scheme serving 11,000 homes and shops in Almere Poort. It is expected to cut the district's C02 footprint by 90%. The glazed north end of the bright red shell reveals the equipment inside. Random black dots, visible only from nearby, soften the dazzling colour.

Bijzonderheden:
Duurzaam
Gemiddeld: 5 (1 stem)
Adriaen Blockstraat 7
1363 LT Almere