Woonhuis Korenbeursstraat

Architectenbureau(s): 

Project Architect(en): 

Opdrachtgever: 

  • Prive

Bouwer: 

Realisatie: 

2003

Het huis diende naast woonruimte plaats te bieden aan de kunstverzameling van de bewoners, waardoor licht en grote en kleine ruimten gewenst waren.

Het woonhuis bestaat uit twee vrij gesloten delen van 2 bouwlagen, gekoppeld door een grote vide. Deze vide heeft glazen wanden en een opgetild dak. Een brug verbindt op de verdieping beide bouwdelen. Aan alle zijden springt het volume van het huis in of buikt het uit. Het licht komt tot midden in de woning en hierdoor wisselt gedurende de dag het karakter van de ruimten. Door de gelede plattegrond ontstaan continue ruimten die elk een specifieke functie hebben, maar toch één geheel vormen. Hierdoor kunnen de bewoners, een echtpaar, altijd contact met elkaar hebben. De gevels van grijze beronsteen hebben aan de straatzijde diep terugliggende kleine ramen, aan de tuinkant zijn gehele vlakken van glas voorzien, zodat de relatie met de op het huis geënte strak aangelegde tuin optimaal is. De ramen zijn aan de zijkant van de gevelwanden gelegd, zodat er veel muur overblijft voor de kunstwerken.

Het ontwerp van het woonhuis Gram is in 2003 genomineerd voor de Architectuurprijs Almere, georganiseerd door Casla en de gemeente Almere.

Nominatie(s): 

  • Architectuur Prijs Almere 2003
Gemiddeld: 5 (1 stem)
Korenbeursstraat 11
1335XL Almere