Rubber House

Architectenbureau(s): 

Project Architect(en): 

Opdrachtgever: 

  • Prive

Bouwer: 

Realisatie: 

2011

Twaalf huizen worden uiteindelijk op de unieke locatie van De Eenvoud gerealiseerd. Een bosrijke plek, waar de landschapsinrichting de bebouwing vooruitsnelde zoals in Almere gebruikelijk is.

Het rubberhuis eindigde in de ontwerpwedstrijd als tweede. De realisering is niet allen qua bouwwijze een experiment, maar het gebouw zal zich ook in de toekomst moeten bewijzen als het gaat om het beheren van het binnenklimaat. Bij toepassing van rubber ter afkleding van de houten buitenwanden en het dak is het effect voor de temperatuur binnen niet helemaal voorspelbaar. Een vergunning voor het gebruik van gerecycled rubber zat er niet in. Daarom is er gekozen voor epdm, een rubbersoort, die vaak als dakbedekking wordt gebruikt. Het werd rechtstreeks op de houten basisconstructie geplakt. De combinatie van dat materiaal met hout is visueel erg aantrekkelijk door de contrastwerking. Het huis heeft een stoere vorm, en is van binnen erg praktisch ingedeeld met een grote woonkamer. De ruimten voor werken en slapen hangen daar gedeeltelijk in en vormen een eenheid met de hoofdruimte. De leefruimte loopt vanzelf over in het terras.

The walls of this experimental timber-built house are extensively clad with EPDM synthetic rubber foil, normally used for roofing. How effective it is as insulation remains to be seen. Rooms for working and sleeping are partly suspended in the large living room, which flows out onto the terrace.

Gemiddeld: 5 (2 stemmen)
De Eenvoud
1319 EL Almere